Pitäisikö vai eikö pitäisi?

Energia koulutus

Sana ”Pitäisi” – mitä se tarkoittaa, vai tarkoittaako mitään?

 

Pitäisikö olla huolissaan?

Taannoin, kun aloin muokata mieltäni mieleisekseni, eräs tärkeimmistä virstanpylväistä oli luopua ”pitäisi” sanan käytöstä. Mitä tarkoittaa, kun sanot, että sinun pitäisi tai hänen pitäisi tai olisi pitänyt tai ei olisi pitänyt jne? Ei yhtään mitään. Ainoastaan riitelet todellisuuden kanssa.

Käytin aikanani tuota ilmaisua hyvinkin paljon ja mitä se sai mielessä aikaan?  Tunteen, ettei kaikki ole hyvin juuri nyt. Ja tunteen siitä, ettei saa mitään aikaiseksi. Aina vaan ”pitäisi” ja siihen se sitten jäikin. ”Pitäisi käydä lenkillä.” No tosiaan, niin pitäisi, mutta menetkö jos vaan ”pitäisi”? Tuskinpa.

”Pitäis soittaa x.lle.” No soitatko, tuskin ainakaan heti. Asiat jäävät ikään kuin ilmaan roikkumaan ja katoavat mielleavaruuteen.

Entä ”hänen pitäisi”? Voitko aivan varmasti tietää, mikä kenellekin on parhaaksi?

Kenen mielestä asioiden pitäisi olla tietyllä tavalla? Päätätkö aina itse tai valitsetko aina itse miten haluat, että asioiden pitäisi olla?

Tässä mainio harjoitus Louise L. Hayn kirjasta ”Muuta ajatuksesi, muutat elämäsi.” Pikkasen muokattuna.

Kirjoita viisi, kuusi asiaa, joita/jotka pitäisi tehdä. Katso listaasi ja sano ääneen jokainen niistä aloittaen ”minun pitäisi…” Ja kysy itseltäsi heti perään, että miksi? Voit saada yllättäviä vastauksia sisältäsi, kun antaudut kysymykselle ilman pohdintaa. Voit kirjata vastaukset.

Esimerkkejä:

  • Äiti sanoi, että minun pitäisi
  • Koska niin kuuluu tehdä.
  • Koska minun on oltava täydellinen.
  • No, kai kaikkien pitäisi tehdä niin.
  • Koska olen liian laiska, liian lyhyt, liian lihava, liian laiha, liian vanha, liian…

Vastauksista huomaat, mihin olet juuttunut ja minkä uskot rajoittavan itseäsi. Mikä uskomus taustalla on? Kannattaako se pitää?

Kokeile sitten alkuperäisen listasi asioita aloittaa sanoilla; ”Jos todella haluaisin niin voisin…” Ja kysy lempeästi itseltäsi, miksi et ole tehnyt niin.

Esimerkkejä:

  • En halua
  • Pelkään
  • En osaa
  • Koska en ole kyllin hyvä jne.

Onko niin, että olet vuosikausia sättinyt itseäsi jostain, mitä et ole alun perinkään halunnut tehdä? Tai olet arvostellut itseäsi jostain, mikä ei alun alkaenkaan edes ole ollut oma ajatuksesi. Joku muu on ollut sitä mieltä, että pitäisi tehdä.

Tämä on hyvin tavallista, että elämme toisten meihin ohjelmoimien ajatusmallien ja uskomusten ohjaamana.

Ja niin kauan se jatkuu, kunnes otamme itse itseltämme elämämme haltuumme.

Hassulta näyttävä, kuulostava ja tuntuva lause, mutta ikävä kyllä, annamme liian usein pelolle periksi. Eli elämme elämäämme valmiiden ohjelmointien mukaan. Ei siinä sinällään mitään pahaa tai väärää ole, se vain yleensä tuottaa kärsimystä, ahdistusta, ketutusta ym. negatunteita ihan turhaan. Toinen vaihtoehto on rakkaudessa eläminen ja se onnistuu olemalla tietoinen.

Tietoinen mistä? Oman mielesi tavoista rajoittaa sinua. Siitä energiasta, jonka voimalla elät ja josta ammennat voimasi. Tietoinen TODELLISESTA OLEMUKSESTASI. Joka on muuten kaikkea muuta kuin valmiiksi ohjelmoitu pelko-olento.

Pitäisi varmaan jo lopetella…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart