Perinne vai uskomus?

Pieni tarina siitä, miten mun uskomukset jouluperinteiden suhteen muuttuivat vuosienvarrella.

Ensimmäinen lapsi syntyi 1986 ja sen vuoden joulu oli ensimmäinen varsinainen oma perhejoulu. Kotoa saadun mallin mukaan valmistin perinteiset joululaatikot tietenkin perinteisesti alusta loppuun itse. Siis lantut, porkkanat, perunat raakana kaupasta, vimmattu kuoriminen, keittäminen soseuttaminen, imellyttäminen, paistaminen jne. No huh, huh. Sen minkä rahassa säästi, sen ajassa ja mielenrauhassa hävisi.  Rosollit, kalat yms. Sama juttu. Raakaa kaupasta ja tuntien prosessien jälkeen kypsää valmiina.Maku ei aina ollut ihan se toivottu, mutta olipa itse väännetty ja rakkaudella– mihin? Perinteisiin vai perheeseen. Silloin kuvittelin, että en ole kyllin hyvä vaimo ja äiti, jos en tee kaikkea alusta loppuun itse.

Lapsi luku kasvoi kolmeen ja sitä mukaa onneksi myös perinteet ja uskomukset rapisivat vähemmälle väkisinkin. Aikaa ei yksinkertaisesti ollut ja kaupasta sai kohtuullista muonaa valmiinakin.

Perinne vai uskomus?

Jälkeenpäin olen pohtinut sitä, miten vahvoja ja tiukassa tuollaiset juhlaperinteet voiva tolla. Ne ovat kuin itseään toistava ennuste. Joulu tulossa, tee sitä, tätä ja tuota koska muutkin tekevät. Muuten olet suunnilleen hylkiö. Onneksi nykyään ollaan jo avoimempia ja sallitaan jokaisen kukan kukkia semmoisena kuin se on.

Millaisia perinteitä sinä noudatat? Millaisia uskomuksia sinuun on ohjelmoitunut? Teetkö sen siksi, että pidät siitä vai siksi että niin kuuluu tehdä? Tunnetko itsesi jotenkin huonommaksi, jos toimit eri tavalla kuin perheesi on toiminut tai miten yleinen esimerkki näyttää. Media ja some ei päästä meitä helpolla. Sieltä saa kyllä valmiin mallin, mikäli haluaa.

Seuraavassa harjoituksessa voit tutkia hiukan uskomusmaailmaasi.

  1. Kuvaile, mitä haluat ja mitä sinulla ei ole, esimerkiksi työpaikkaa, terveyttä, ihmissuhdetta, rahaa.
  2. Mikä estää sinua saamasta mitä haluat? Mitä teet estääksesi itseäsi saamasta mitä haluat?
  3. Mitkä ovat ne muutamat uskomukset,jotka ovat estäneet sinua saamasta mitä haluat?
  4. Mistä nämä uskomukset ovat peräisin? Kenellä muulla perheessäsi on/ollut samanlainen uskomus?
  5. Voitko muistaa jonkin kokemuksen, joka sopii yhteen tämän uskomuksen kanssa?
  6. Onko tämä uskomus edelleen totta tällä hetkellä?

Uskomukset toimivat ikään kuin suodattimina maailmassamme ja pitävät meidät lukittuina rajoittuneeseen maailmankuvaan, mikä on melkein sama kuin olla vankina itserakentamassamme vankilassa.

P.S. toki ovathan perinteet hyödyllisiäkin. Millaista se olisi, jos kaupat eivät tietäisi mitä tuotteita mainostaa tiettynä vuodenaikana/kuukautena?

Katso huipputarjous: EnergiaCoaching – henkilökohtaisesta mentaalivalmennus!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Shopping Cart