Päänsisäinen ääni

Voi pahus, mitä nyt menin tekemään? Laitoin sen sähköpostin Pekalle, vaikka se piti laittaa Eerolle, mikä moka. Mitä ne taas ajattelee,-  ei se mitään muista, on se sitten tohelo. Voi vitsinvitsi. Ja päräyttely jatkuu vaan. Mieli alkaa kertoa tarinaa, suurentelee, liioittelee, sättii, haukkuu jne.

Mieli tarinoi koko ajan jotain ja jostain. Välttämättä emme kiinnitä siihen mitään huomiota, koska olemme niin tottuneet sen pajatukseen.

Illalla nukkumaan mennessä mielen tarinoija muistaa monta asiaa, jotka olisi pitänyt tehdä tai huomauttaa asioista, joita ei olisi pitänyt tehdä. Mielellään se myös haluaa, että muistat varmasti kaikki tulevat vähänkin jännittävät tai pelottavat asiat. Tuleva tärkeä tapaaminen muuttuu elämää suuremmaksi tapahtumaksi tai jokin uusi tilaisuus on elämän ja kuoleman kysymys.

Päivällä se neuvoo, valistaa, muistuttaa ja kuvailee maailmaa sinulle koko ajan. Kuvittele, että näkisit jonkun kävelevän ympäriinsä itsekseen puhuen. Saattaisit pitää häntä omituisena. Voi olla, että ajattelisit: ”Hän puhuu sekä kuuntelee ja vastaa itselleen. Ja käy koko ajan vuoropuhelua ja saattaa jopa riidellä itsensä kanssa.” Hauskinta on, että tuo väittelijä on meidän jokaisen mielessä ja se on enemmän tai vähemmän aktiivinen.

Kun pysähdyt huomioimaan tarinoita, huomaat, että se vain pyrkii löytämään mukavat olosuhteet. Tarpeen vaatiessa väittelijä vaihtaa puolta hetkessä sen kummempia tunnontuskia tuntematta Eikä se nolostu edes silloin, kun se huomaa olevansa väärässä. Se vain muuttaa näkökulmaa ja jatkaa entiseen malliin. On aika järkyttävää huomata, että mieli puhuu jatkuvasti.

Tärkeää on huomata ja oivaltaa, että sinä et ole mielen ääni, tarinoitsija, vaan olet se, joka äänen kuulee. Jos mielessäsi on useampi selittäjä, et ole mikään niistä vaan tietoisuus, joka on tietoinen mielen liikkeistä.

Ajatukset tulevat ja menevät. Niitä ei voi pysäyttää. Jos olet valmis tarkkailemaan ajatuksiasi puolueettomasti, huomaat, että suurimmalla osalla niistä ei ole mitään merkitystä. Voi vaikka kysyä: onko se totta? Ovatko nuo mielen pyörittämän ajatukset varmasti totta?

Ne eivät vaikuta mihinkään muuhun kuin sinuun itseesi.

Jonain päivänä saatat kyllästyä tuohon loputtomiin ja energiaa kuluttaviin mielen tarinoihin. Huomaat, että se on hyödytöntä, eikä kaikkea ole tarpeen pyrkiä jatkuvasti ymmärtämään. Loppujen lopuksi huomaat, että elämä itse ei ole ongelmien perimmäinen syy. Todellinen ongelmien aiheuttaja on mielen luoma epäjärjestys.

Mielen tarinoiden aiheet vaihtelevat elämäntapahtumiesi ja niille antamiesi merkitysten mukaan. Se millaisia uskomuksia ja automaattisia ajattelumalleja mieli pyörittää, vaikuttaa myös kokemaasi hyvinvointiin ja terveyteen. Ei pelkästään jatkuvan ketutuksen takia tarvitse alkaa mieltään muuttamaan vaan ihan oman terveydenkin takia. Stressipuhe vyöräyttää kehoon stressihormoneita, mikä saa kehon puolustus ja hyökkäys kannalle. Krooniseksi muuttuneena viimeistään sairastuttaa.

Mitä jos sairastumisen aiheuttaakin sairaat ajatukset?
Onneksi se mikä ajatellen tulee, myös voi ajatellen mennäkin.

Tiesitkö, että aina on oikea aika alkaa ottamaan vastuu itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan? Jos olet valmis tai edes harkitset asiaa, niin katso täältä lisää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Shopping Cart