Maailma on simulaatio?

Mieli luo todellisuutemme

Vanha buddhalainen arvoitus kysyy: “Syntyykö ääni, jos puu kaatuu metsässä, eikä kukaan ole kuulemassa? 

Kaatunut puu

Maailmassa on valtava määrä energian muotoja, joista ihminen havaitsee vain osan. Ihminen on evoluution aikana kehittynyt havaitsemaan ympäristöstään vain selviytymisensä kannalta oleellisen tiedon. Ihminen ei esimerkiksi havaitse ultraviolettivaloa kuten mehiläiset, magneettikenttiä kuten kilpikonnat tai korkeita ääniä kuten kissat ja koirat. 

Ihmisilmä aistii rajallisen määrän valon aallonpituuksia, jotka heijastuvat esineistä. Kuulo aistii myös vain rajallisen määrän vaihteluita vastaanottamissaan ääniaalloissa. Tuntoaisti aistii iholta paineen ja lämpötilan muutokset. 

Nämä energian muodot eivät matkaa aivoihin sellaisenaan, vaan jokainen osuu havaintojärjestelmän vastaanotinsoluihin ja nämä solut muuttavat energian hermoimpulsseiksi. 

Miten aivot luovat maailmasi?

Kuvittele nuo hermoimpulssit morseaakkosiksi. Morseaakkosten jokainen koputus on samanlainen, mutta koputusten rytmi pitää sisällään viestin. Koputusten suhde toisiinsa kertoo morseviestin sisällön. Samoin aivot havaitsevat vain yksittäisiä hermoimpulsseja, joiden suhde toisiinsa sisältää koodin, jonka perusteella aivot luovat simulaation maailmasta.

Maailmassa itsessään ei ole värejä tai ääniä. Värit ovat aivojen keino erotella valon aallonpituudet toisistaan. Vastaavasti ääniä ei ole olemassa havaintojärjestelmän ulkopuolisessa todellisuudessa. On vain paineaalto, josta aivot luovat simulaation. Tämä ilmenee subjektiivisena kokemuksena äänistä. Värit ja äänet ovat seurausta maailman ja ihmisen aistijärjestelmän vuorovaikutuksesta. Et näe tai kuule tai tunne mitään suoraan. Havaitset suoraan vain tietoisuuden joka kokee aistimukset. Koskaan ei voi olla suoraa kosketusta maailmankaikkeuteen tuolla jossakin, vaan ainoastaan sisäinen elokuva, heijastus mielen valkokankaalle. 

Tämä aivojen luoma simulaatio jättää kaiken selviytymisen kannalta epäolennaisen huomiotta ja korostaa asioita, joilla on mahdollisesti merkitystä hengissä pysymiselle ja suvunjatkamiselle. 

Tässä vaiheessa mieli astuu kuvaan. Mielellä on mahdollisuus valita mihin se kiinnittää huomionsa – aivoista tulleeseen informaation vai johonkin muuhun. Mieli rakentaa aivojen keräämästä tiedosta merkityksiä ja käsityksiä tietoisuuteemme. Me luontaisesti pidämme kaikkia kokemuksiamme totena ja emme tiedosta, että aivot tekevät tulkinnoissaan paljon virheitä ja harhahavaintoja.

Aivomme rakenteeltaan ja toiminnaltaan varsin samankaltaiset kuin 25 000 vuotta sitten.  Meille on syntynyt matkan varrella paljon virheellisiä ajattelumalleja, mielen harhaa sekä uskomuksia, jotka ohjaavat meidän elämäämme sekä omaa tarinaamme.

Olemme tietoisia vain tietoisuudesta. Vain tietoisuus on totta, tietoisuuden sisältö ei. 

Vastaus buddhalaiseen arvoitukseen on: Jos ketään ei ole kuulemassa, ei synny ääntä, syntyy pelkästään paineaalto ilmakehässä

Lähteet: Älä usko kaikkea mitä ajattelet – Joni Martikainen ja Jed McKenna – Kaiken teoria

Ja mitä iloa meille siitä on, että maailma on simulaatio ja oman mielemme tuotosta? No, tietenkin voimme mieltämme muokkaamalla luoda sellaisen simulaation kuin haluamme. Hiukan poistetaan rajoittavia uskomuksia ja ajattelumalleja tieltä pois, jotta uuden ajatukset itävät, juurtuvat ja luovat mieleisemme maailman.

Katso täältä lisää palveluista ja lue kuinka se on mahdollista!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Shopping Cart