Itsensä johtaminen/uskomukset

Minulle oli muodostunut uskomus siitä, että en osaa kirjoittaa kauppalappua laajempaa tuotosta. Uskomuksen alkulähteenkin muistan elävästi: Koulussa kirjoitin omasta mielestäni ihan loistavan ainekirjoituksen, mutta opettajan mielestä se oli liian sitä ja tätä, eikä ollenkaan hyvä. Voihan olla, että hän oli oikeassakin tai hänellä oli vaan huomo päivä tms. Tapauksessa oli minulle kuitenkin vahva tunnelataus omien odotuksieni takia ja siinä samalla muodostui uskomus – en osaa kirjoittaa. Tietenkin sen jälkeen havaitsin vain ne tapaukset, jolloin kirjallinen tuottaminen oli hankalaa tai tai tulos ei ollut täydellinen. Ja kaikkein mieluiten välttelin koko asiaa eli kirjoittamista. Se uskomus esti edes yrittämästä.

Mitä ovat uskomukset? Liittyvätkö ne vain uskontoihin, kirkkoon tai siihen, miten uskomme johonkin ”yliluonnolliseen”. Mikä muuten on yliluonnollista?

NLP:ssä uskomuksilla tarkoitetaan sellaisia käsityksiä, joita pidämme tosina ja jotka ovat mielessämme muuttuneet tosiksi. Uskomus on mielessä totta; asia on näin, hän on sellainen, minä olen tällainen, se johtuu siitä, tästä seuraa aina se jne. 

Uskomuksia ovat kaikki ne asiat, joista meillä ei ole tarkkaa tietoa, mutta joista olemme kuitenkin niin  varmoja, että toimimme niiden varassa ja hyväksymme totuutena (Talib 1999)

Kun synnymme, meillä ei ole sisäänrakennettuna käsityksiä ja uskomuksia, vain kyky luoda ja ylläpitää niitä. Olemme sitä mitä uskomuksemme sanelevat. Käsityksemme ja uskomuksemme määrittävät, millaisessa maailmassa elämme, mitkä puolet maailmasta havaitsemme ja mihin puoliin liitymme. 

Onko sinun maailmasi kärsimyksen maailma tai uskotko, että kaikki on mahdollista tai pidätkö maailmaa epäoikeudenmukaisena? Sama maailma ja kuitenkin me jokainen koemme, näemme ja kuulemme sen omalla tavallamme ja kaikki on oikein.

Tärkeintä on – millaisen maailman sinä haluat luoda? Se mihin uskot, mikä sinulle on mahdollista. 

Mikä sinua pidättelee?
Mikä sinua pidättelee? 

Norsunpoikanen sidotaan köydellä kiinni pieneen puuhun. Aluksi norsu pyristelee ja riuhtoo kaikin voimin. Jossain vaiheessa norsu luovuttaa ja huomaa kaiken riuhtomisen olevan turhaa. Aika kuluu ja norsu kasvaa isoksi. Ja vaikka norsulla olisi kaikki voima riuhtaista puu juuriltaan ja itsensä vapaaksi, voi norsua huoletta pitää kiinni samassa puussa. Se ei enää yritä päästä irti. Sille on muodostunut rajoittava uskomus.

Rajoittaako vai mahdollistaako ajattelu eli uskomukset?

Meillä ihmisillä on samankaltaisia uskomuksia. Jotkut voivat olla kannustavia ja eteenpäinvieviä: “Pystyn mihin vain, kun todella yritän ja teen työtä sen eteen”. Toiset voivat olla rajoittavia: “On parempi, kun ei odota liikoja elämältä. Eipähän tule ainakaan pettymään!” Sillä, minkälaisia uskomuksia meillä on, on yhteys siihen miten maailman näemme ja koemme.

Uskomukset eivät olekaan ihan pikkujuttu ja mitätön ajattelun mittari. Ne ovat syvällä mielen rakenteissa ja usein olemme tiedostamattomia, siitä, että vaikka olet aina ajatellut jostain asiasta tietyllä tavalla, niin se ei välttämättä olekaan totta.

Rajoittavia uskomuksia voi muuttaa monella tavalla. Usein jo se, että nimeää ajattelutapansa uskomukseksi, riittää: ”Minulla on tällainen uskomus – se ei ole totta, olen vain uskonut näin…

Kannattaa myös kysyä itseltään: ”Mikä estää?” tai ”Mitä tapahtuisi, jos…?” Mielikuvissaan tai miksei ihan oikeastikin, voit kokeilla, millaista olisi elää päinvastaisen ajattelumallin ja uskomuksen kanssa. Miten ajattelet, tunnet ja käyttäydyt eri tavalla? Voit käydä läpi erilaisia tilanteita ja ehkä huomata –  ”Hmm, taidan päivittää ainakin tämän rajoittavan uskomuksen uuteen muotoon.

Aah, uskomukset, mieliaiheeni. Näistä saat lukea vielä lisää. Ja kun haluat alkaa tutkimaan mielesi metkuja hieman lähemmin ja alkaa muuttaa mieltäsi ilon ja onnen lähteeksi, niin tervetuloa valmennukseen!

Olet sen arvoinen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Shopping Cart