Itsensä johtaminen/arvot

Ohjaavatko arvosi sinua?

Ketä sinä johdat, kun johdat itseäsi? Kuka johtaa ketä? Ja mitä se itsensä johtaminen ylipäätään voi olla?

Hyviä kysymyksiä ja vastauksiakin on varmaan lähes yhtä paljon kuin kysymyksiäkin.

Itsensä johtamisen kouluttaja Raija Salmimies määrittelee itsensä johtamisen kirjassaan ”Onnistu itsesi johtamisessa” (Salmimies, Raija, 2008) seuraavasti: ”On eri asia johtaa itseään kuin pakottaa itsensä suoriutumaan ulkopuolelta annetuista tehtävistä ja tuntea olevansa olosuhteiden vanki. Itsensä johtaminen on monenlaista itseen kohdistuvaa vaikuttamista ja kurinalaista itsensä ohjaamista. Se on jatkuvaa muuttumista, uuden oppimista ja vanhan poisoppimista, juurtuneiden asenteiden ja uskomusten kyseenalaistamista sekä ennen kaikkea vastuun ottamista itsestä ja toisista. Tavoitteena on löytää oma paikka tässä elämässä omat arvonsa ja ihanteensa tiedostaen ja elämällä niiden mukaisesti.” (s.21)

Itsensä johtamisen perustana on tuntea ja tietää omat arvonsa. Ne asiat, jotka juuri sinulle ovat tärkeitä ja merkityksellisiä. Milloin viimeksi olet pysähtynyt miettimään näitä elämäsi perusasioita?

Mikä sinulle on merkityksellistä?

Onko sinulle tärkeätä terveys ja hyvinvointi? Toimitko arjessasi niin, että nämä arvot toteutuvat? Syöt ja juot terveellisesti ja liikut riittävästi. Levon ja toiminnan suhde on tasapainossa. Jos näin ei ole, ovatko terveys ja hyvinvointi tosiaan omia arvojasi vai onko ne vain sanahelinää, jonka olet oppinut. 

Onko arvonasi ystävällisyys? Kuinka kohtelet itseäsi? Annatko itsellesi tunnustusta,  sallit itsellesi kaikkia hyvää ja arvostat itseäsi. Usein on todella helppoa olla ystävällinen toisille, mutta se kaikkein läheisin eli itse jää ilman ystävällistä kohtelua. Miksi?

Pidätkö täydellisyyttä tärkeänä? Mistä tiedät milloin on täydellistä, mikä riittää? Onko se oikeasti arvo tai vain lapsuudesta opittu tapa toimia? Entä jos vähemmän onkin enemmän ja joka hetki on täydellinen? Ja tärkeätä onkin vain tämä hetki! 

Harjoitus: Listaa tärkeimmät arvosi. Mikä sinulle on oikeasti tärkeää? Onko se esim. terveys, luottamus, ilo, oppiminen,kauneus, oikeudenmukaisuus, hyvyys, valta, rikkaus, laupeus, tiede jne?

Kun olet löytänyt muutaman tärkeimmän arvosi, mieti mikä niissä on tärkeää ja merkityksellistä? Miten ne näkyvät jokapäiväisessä elämässäsi? Ja jos ne ovatkin vain ulkoapäin ohjautuneita ”näin minun kuuluu ajatella” -arvoja, niin pysähdy ja pohdi, mikä SINULLE on tärkeää. 

Joskus elämme huomaamattamme jonkun muun meidän mieliimme ohjelmoimaa elämää, emmekä tule kyseenalaistaneeksi sitä. Varsinkaan kun emme ole tiedostaneet toimivamme automaattiohjauksella. 

Lue lisää mielen automaattiohjauksesta 

Henkilökohtainen valmennus on mieltä avaava ja yksilöllinen itsensä löytämisprosessi, jossa oman viisautesi ja voimavarojasi avulla voit alkaa elää omannäköistä elämää. Omien tavoitteiden ja ihanteidesi mukaisesti. Valmentaja on kannustava sparraaja, joka on osaa auttaa Sinua saamaan parhaan esiin itsestäsi. 

Lue mielen tehovalmennuksesta!

Lue lisää itsensä rakastamisesta

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Shopping Cart